Δελτίο Τύπου 2ου THESS CODE FESTIVAL

Απολογισμός της διήμερης Γιορτής Κώδικα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2017

 

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχών διεξήχθη στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το 2ο THESS CODE FESTIVAL. Την διήμερη γιορτή κώδικα, για μαθητές 6 έως 18 ετών, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (Europe Code Week). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς και φέτος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τους Συμβούλους Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την επίσημη υποστήριξη της Google.

 

Η εκδήλωση απέσπασε θετικότατα σχόλια σχετικά με την ποικιλία, την πρωτοτυπία και το επίπεδο των εργαστηρίων της και κέρδισε τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον των μαθητών. Πλήθος μαθητών κάθε ηλικίας αλλά και γονέων  συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της πρώτης ημέρας του  2ου THESS CODE FESTIVAL στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, προκειμένου οι νεαροί προγραμματιστές να λάβουν μέρος στα 15 Workshops που ήταν στη διάθεσή τους και να παρακολουθήσουν τις διάφορες ομιλίες. Οι συμμετέχοντες -περισσότεροι από 250– είχαν την ευκαιρία να προγραμματίσουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές: από παιχνίδια, ηλεκτρονικές κατασκευές και mobile apps μέχρι σύνθετες εφαρμογές, IoT, wearables και ρομποτική.

 

Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν το γεγονός ότι  δεν έμεινε στη συνηθισμένη θεωρητική προσέγγιση, αλλά έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να εργαστούν πρακτικά: δουλεύοντας συνεργατικά, μέσα σε μικρές ομάδες, να γράψουν κώδικα και να γνωρίσουν τις πολλαπλές εφαρμογές της πληροφορικής, από τα ρομπότ έως την τέχνη και τη μόδα.  Άλλωστε υπήρχαν εργαστήρια, όπως το “DRESS CODE”, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν και τα κορίτσια, τα οποία σύμφωνα με τις στατιστικές δεν ενδιαφέρονται για την πληροφορική όσο τα αγόρια, να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό.

 

Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το εργαστήριο του CoderDojo Thessaloniki, στο οποίο οι μαθητές διδάσκονταν από άλλους μαθητές. Στο τέλος της εκδήλωσης, πολλά δώρα περίμεναν τους συμμετέχοντες. Έτσι οι μαθητές πήραν μαζί τους, εκτός από τη χαρά του προγραμματισμού και της δημιουργίας, και αναμνηστικά της πολύτιμης αυτής εμπειρίας.

Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι στόχος της εκδήλωσης να καταστεί πιο προσιτός ο προγραμματισμός στους μαθητές, αλλά και να αναδειχθεί το πώς ο προγραμματισμός μπορεί να ζωντανέψει τις ιδέες τους, επιτεύχθηκε πλήρως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό επέδειξαν επίσης οι νεαροί συμμετέχοντες για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΕΠΥ, για τον οποίο ενημερώθηκαν από πρώην μέλη των Εθνικών Ομάδων Πληροφορικής που υποστήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και απάντησαν στις απορίες των μαθητών.

 

Η ΕΠΥ – Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης ευχαριστεί όλους τους νεαρούς προγραμματιστές που συμμετείχαν και ανταποκρίθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό στο THESS CODE FESTIVAL, ευελπιστώντας να αποτέλεσε γι’ αυτούς έμπνευση και αφετηρία για δημιουργία στον χώρο της Πληροφορικής. Θερμά επίσης ευχαριστεί την Google, η οποία ήταν ο κύριος χορηγός της εκδήλωσης. Το ενδιαφέρον του κόσμου και οι άριστες εντυπώσεις που αποκόμισε το κοινό από την εκδήλωση δικαιώνουν την απόφαση της Google να επιλέξει την ΕΠΥ-Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης ως έναν, από τους δύο μόλις, φορείς στην Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν τη συγκεκριμένη χορηγία Google Grant για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2017.

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” και σε όλους τους εθελοντές, γονείς, εισηγητές και υποστηρικτές της εκδήλωσης, η συμβολή των οποίων συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης: Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, GDG Thessaloniki, CoderDojo Thessaloniki, Women Techmakers Greece, INTRASOFT, Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠαΜακ). Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης: kὰktus για την χορηγία Γραφιστικών, UpStatus για την χορηγία υπηρεσιών Digital Marketing, GRobotronics για την χορηγία δώρων προς τα παιδιά, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM και ΣΕΠΒΕ.

Περισσότερες Πληροφορίες

Για την εκδήλωση: http://code.epy-mathra.gr/

Για την ΕΠΥ: http://epy-mathra.gr/  & http://epy.gr/

Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής: http://pdp.gr/

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΥ 

Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης